GLOBAL OSB’DE YENİ PROJELER HAYATA GEÇİRİLİYOR
GLOBAL OSB’DE YENİ PROJELER HAYATA GEÇİRİLİYOR
Global OSB Altyapı projeleri kapsamında hazırlanan ve Dünya Bankası tarafından onaylanan Çevresel ve Sosyal Yönetim Planı ve Paydaş Katılım Planı Bilgilendirme Toplantısı Global Karma OSB Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Kocaeli Dilovası'nda 2003 yılından buyana kurulu bulunan ve faaliyet gösteren Global Karma Organize Sanayi Bölgesi’nin yararlanıcısı olduğu; Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda ve Dünya Bankası Finansmanlı Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan GLOBAL OSB ALTYAPI PROJELERİ kapsamında hazırlanan ve Dünya Bankası tarafından onaylanan Çevresel ve Sosyal Yönetim Planı ve Paydaş Katılım Planı Bilgilendirme Toplantısı Global Karma OSB Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Dünya Bankası Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme Çalışması gereğince faaliyet ile ilgili halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için düzenlenen Paydaş Katılımı ve Bilgilendirme Toplantısında; Alter Müşavirlik ve Global Karma OSB Ekibi tarafından birlikte hazırlanan planlar, toplantıya katılan paydaşlara Dr. Miraç GÜL, Global OSB Bölge Müdürü Cihan ODABAŞI, Müdür Yardımcısı Aslıhan AYDIN KOŞAR, Çevre ve Sürdürülebilirlik Sorumlusu Ebru AVCI KAPLAN tarafından paydaşlara anlatıldı.
Yoğun bir katılımla gerçekleşen Paydaş Bilgilendirme Toplantısına, Kocaeli Sanayi İl Müdürlüğü Vekili Şube Müdürleri, Menekşe ÇELİK ve Fatih KARASULOĞLU, Dilovası Müftüsü Dr. İbrahim KÖÇ, Dilovası Tapu Müdürü Rafet ARIBAŞ, Dilovası Sosyal Hizmetler İlçe Müdürü Emrullah UĞUR, Gebze Ticaret Odası Temsilcisi Mikdat AYDIN Dilovası Devlet Hastanesi Müdürü Şükrü GÖZALAN, Sanayi Gazetesi Genel Müdürü Nuran AYAR, Milli Hakimiyet Gazetesi Genel Müdürü Barış ATEŞ, Kıbrıs Gazisi Mitat AĞDUR, Tavşancıl Mahalle Muhtarı Kenan KELEŞ, Çerkeşli Mahalle Muhtarı vekili İrem Güvenç Cihan, Turgut Özal Mahallesi Sakinleri ve Bölge Kanaat Önderleri, OSB Katılımcıları, OSB Çalışanları ve Civar mahalle sakinlerinin katılım sağladılar.
ÜRETİMDE DÖNÜŞÜM, DÖNÜŞÜMDE GELECEK
Projeye İlişkin Katılım Sağlayan Paydaşların Sorularını Cevaplayan Global Karma OSB Bölge Müdürü Cihan ODABAŞI, Türkiye’de , halen 413 OSB Olduğunu, Global Karma OSB Olarak, Önemli Bir dönüşüme imza attıktan sonra, Yeşil OSB konsepti ile karma OSB türünde, Dünya Bankası Altyapı Kredi Desteği Projelerinin kabul edilmesinin önemli bir adım ve başarı olduğunu ifade ederek, OSB’nin Altyapılarının Günümüz ihtiyaçlarına uygun yenilikçi ve yeni nesil yatırımlarla yenilenmesinin ve güçlendirilmesinin önemine vurgu yaptı. Bunun yanı sıra, Enerji arzının ve Enerji arz güvenliğinin de çok kritik olduğunu söyleyen ODABAŞI, Yerli ve Doğrudan Yabancı Yatırımcıların İlgi Odağındaki Global Karma OSB de yeni yatırımcı taleblerinde, kaliteli ve kesintisiz enerji arzının ve enerji arz güvenliğinin, yatırım kararındaki en önemli husus olduğunu aktardı.
YEŞİL OSB İLE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM
Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemine Başvuru yaptıklarını aktaran OSB Bölge Müdür Yardımcısı Aslıhan AYDIN KOŞAR; Önce İnsan Teması ile Yeşil Dönüşüm Çerçevesinde Sanayi Bakanlığı ve TSE tarafından geliştirilen Yeşil OSB Belgesi Şartlarını, Kalite Yönetim Sistemlerimizi başarı ile tamamlayarak sağladık. Yeşil OSB başvurumuz Sanayi Bakanlığınca değerlendirme aşamasındadır. Bu bağlamda, Yönetim Sistemi ve Standardizasyona verdiğimiz önem, bu altyapı proje uygulamaları ile de bir kez daha pekişecektir.
İNSAN MERKEZLİ YÖNETİŞİM ANLAYIŞI
OSB Çevre ve Sürdürülebilirlik Birim Sorumlusu Ebru AVCI KAPLAN, İstihdamı Önceleyen Bir Bölge olarak, Çevre ve Sürdürülebilirlik faaliyetlerimizi Uzman ve Profesyonel kadromuzla başarılı bir şekilde sürdürmeye devam ediyoruz. Önce İnsana, Çevreye olan hassasiyetimiz, OSB deki projelerde ve uygulamalarda hayata geçmektedir. Bölge Müdürlüğü Hizmet Binası içerisinde yer alan İşkur Hizmet Noktasının da gerek OSB Katılımcıları ve çalışanlarına gerekse Bölge Halkının taleplerine cevap veren önemli bir lokasyon olduğunu, Kadınların iş gücüne katılımı, sanayideki nitelikli eleman ihtiyacını karşılamada önemli bir kaynak olacağını belirtti.
Ayrıca kadın çalışanların OSB’mize erişim ve ulaşımının sağlanması için toplu taşımaya olan ihtiyacın karşılanmasına yönelik Kocaeli Büyük Şehir Belediyemiz ve Dilovası Belediyemiz ile de görüşmelerimiz devam etmektedir.
FİNANSMAN DÜNYA BANKASINDAN
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İle Dünya Bankası Organizasyonu ile ortaklaşa sağlanan kredi desteği (Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi -TOIZsP-) kapsamında önemli bir altyapı geliştirme ve enerji verimliliği projesi hayata geçiriliyor. Projenin, Dünya Bankası / Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) tarafından sağlanacak olan kredi ile finanse edilmesi planlandı. Bu sayede, Türkiye’deki Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) verimliliğini, çevresel sürdürülebilirliğini ve rekabet gücünün artırılması hedefleniyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, Dünya Bankası desteğiyle yürütülen proje, bölgedeki sanayi altyapısının modernize edilmesini ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamayı öncelikliyor.
DOĞAL GAZ VE ELEKTRİK DAĞITIM AĞLARI YENİLENİYOR
Proje kapsamında mevcut elektrik dağıtım şebekesi yenilenecek ve OSB içinde doğalgaz dağıtım ağı kurulacak. Böylece enerji verimliliği artırılırken, sanayicilere daha güvenli ve kesintisiz enerji temini sağlanacak.
İZLEME, KONTROL VE SCADA SİSTEMİ GELİYOR
Kurulacak yeni SCADA sistemi sayesinde enerji dağıtımı daha etkin şekilde kontrol edilecek. Ayrıca, merkezi izleme ve kontrol sistemleri ile altyapı yönetimi dijitalleşecek.
YAPIM VE DEVREYE ALAMA 18 AY OLARAK PLANLANDI
Projenin Yapım işleri ve devreye alınması için Yaklaşık 18 aylık bir zaman planlaması yapıldı. Yapım Süresince ve devamındaki yeni yatırımcıların gelmesi ile birlikte kısa vadede direkt olarak 500, dolaylı olarak 750 kişiye, orta vadede en az 1500 kişiye ilave istihdam sağlaması planlanıyor. Ayrıca projede Toz, gürültü, titreşim gibi çevresel etkiler ise asgari düzeyde tutulacak. Gürültü kaynaklı etkilerin azaltılması için özel önlemler alınacak.
KAPSAMLI ÇEVRESEL VE SOSYAL ÖNLEMLER
Proje süresince çevresel ve sosyal etkilerin azaltılması amacıyla; inşaat atıklarının doğru şekilde bertaraf edilecek, oluşan atık sular GKOSB’ye ait Evsel Nitelikli Atıksu Arıtma Tesisi'nde arıtılacak, trafiğin güvenli şekilde yönlendirilmesi gibi başlıklar ön planda olacak. Ayrıca, kültürel mirasın korunmasına yönelik prosedürler de uygulanacak.
HALKIN KATILIMI VE ŞİKAYET MEKANİZMASI AKTİF HALE GELDİ.
Projeye ilişkin kamuoyu bilgilendirme süreci şeffaf bir şekilde yürütüldü ve gerekli duyuru bilgilendirme ve ilanlar yapıldı. Bununla birlikte Vatandaşlar ve paydaşlar için kurulmuş olan şikayet mekanizması (CİMER ve OSB iletişim kanalları) aracılığıyla görüşler toplanabilir durumda.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE ÖNEM VERİLİYOR
Biyolojik çeşitlilik, toprak ve su kalitesi gibi doğal kaynaklara etkilerin minimum seviyede tutulması hedefleniyor. Projenin sonunda hem sanayiciler hem de bölge halkı için daha yaşanabilir bir çevre sunulması amaçlanıyor. GKOSB ve ALTER Uluslararası Mühendislik ve Müşavirlik A.Ş. iş birliğiyle yürütülen bu proje, yalnızca altyapıyı değil, sanayide sürdürülebilir dönüşümü de destekleyen önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.